Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Készülődés az ünnepekre: Advent negyedik vasárnapja Régi idők karácsonya
A karácsonyfa
A karácsonyfa
ma szerves része a szeretet ünnepének, sokfélét lehet kapni: kicsit, nagyot,
lucfenyőt, ezüstfenyőt, vágott fenyőt vagy „gyökereset”.
A karácsonyfa állítása csak az
1800-as évek elejétől indult el hódító útjára Magyarországon, német telepesek
közvetítésével, akik magukkal hozták ezt az anyaországukból. A német területekre
pedig a 30 éves háború (1618-1648) idején jutott el ez a szokás, méghozzá
Skandináviából. Nálunk eleinte csak a nemesség, majd később a polgárság és a
parasztság körében lett népszerű a karácsonyfa.
Régi néphagyomány volt azonban a
karácsonyi életfa állítása, mely az évről-évre megújuló természet jelképe volt.
Leggyakrabban fenyőágat használtak, de készült életfa rozmaringból, borókából
vagy akár nyárfaágból is, melyet a mestergerendára erősítettek fel.
A karácsonyfát az éj leple alatt a
szülők vagy az idősebb testvérek díszítették fel, hagyományosan szalmából
készült díszekkel, dióval, almával, mézeskaláccsal. Gyertyákat csak jóval később
használtak díszítésre.
Az ünnepi asztal
Karácsony napján, amikor az
Esthajnalcsillag feljött az égre, következhetett a karácsonyi vacsora. Minden
munkát el kellett végezni a vacsora előtt: megetetni az állatokat, összevágni a
fát, mert december 25-én nem volt szabad dolgozni. A háziasszony egy nagy fehér
abrosszal terítette le az asztalt, és minden ételt kikészített az asztalra, mert
az ünnepi vacsorát régen felállás nélkül kellett elkölteni. Előtte azonban a
házigazdának el kellett ijesztenie a gonosz szellemeket, ezért kint az udvaron a
levegőbe lőtt. Az imádság után mézbe mártott diót és fokhagymát ettek, hogy
ezzel is távol tartsák a gonosz szellemeket.
A hagyományos karácsonyi étel a
disznóhús volt, mivel a néphiedelem szerint a disznó „előre túr”, azaz a
fejlődést szimbolizálja, ellentétben a szárnyasokkal, akik „hátra kaparnak”, ami
rossz előjel. Az ünnepi asztalon megtalálható volt a töltött káposzta is. A bab,
a lencse, a borsó, tök, a mák és a hal a gazdagságot jelképezte, az alma pedig a
családi összetartozást. Mai napig sok családban annyi szeletre vágják fel a
karácsonyi vacsorán az almát, ahányan vannak, hogy jövőre is legalább
ugyanennyien üljék körül az asztalt.
Betlehemezés
Karácsonykor
került sor a betlehemezésre is. Ilyenkor a gyereket házról-házra járva adták elő
a bibliai történetet. A betlehemes játékok hagyományos szereplői a pásztorok, az
angyalok, Kisjézus, Mária és József. Számos változata maradt fenn, az egész
Kárpát-medencében elterjedt volt. Énekelték a gyerekek, eljátszották a Jézus
születéséről szóló bibliai történetet, átadták jókívánságaikat, majd a háziak
megvendégelték őket.
A
szaloncukor
A szaloncukor elmaradhatatlan kelléke a karácsonyfa
díszítésének. Ma már sokfélét lehet vásárolni belőle, régen azonban a cukrászdák
kézzel készítették. Igazi hagyománnyá csak nálunk vált. A reformkorban jött
divatba a karácsonyfa állítása a szalonban, azaz a fogadószobában, így lett a
csemege neve a szaloncukor! Jókai „szalonczukkedli”-nek hívta, a magyar változat
a német Salonzuckerl szóból keletkezett.
A kész cukrokat és bonbonokat színes
sztaniolpapírokba csomagolták, angyalkákat ragasztottak a csomagolásra, és már
készen is volt a szaloncukor. Számos recept maradt ránk, melyek alapján akár
házilag is készíthetünk szaloncukrot karácsonyra. A budapesti Vendéglátóipari
Múzeumban megnézhetjük azt is, milyen gépet használtak a csomagolásra, és hogy
hogyan lett rojtos a fehér papír!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!