Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Bazsalikom – Ocimum basilicum
Története
Bazsalikom az örök hűség jelképe. Az ókori görögök és rómaiak számára az ellenségeskedés és az őrültség jelképe volt.
A mai görögöknél utazáskor egy kevés bazsalikomot visznek magukkal, mert szerencsét hoz.
Más hagyományok a szerelemmel hozták összefüggésbe. Itáliában, ha egy
hölgy cserepes bazsalikomot tett erkélyére, azt jelentette, kész volt
szerelme fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül
bazsalikom-ágacskát ajándékoztak egymásnak. Indiában ma is szent
növényként tisztelik.
Termesztése
A bazsalikom egynyári növény, szép fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel.
A bazsalikom tápanyagban gazdag napos helyet kedveli. A kertben az
egynyáriak közé foltszerűen vagy szegélynek ültethetjük Lakásban
cserépben, balkonládában, kőedényben is nevelhető. Szaporítása
magvetéssel történik.
A magok csírázási aránya általában 80 %-os. A vetés után csírázása 8-14 nap után várható.
Tápanyagban
dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel
hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl.
konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a
meleg időszakban is!
Egy csalá
Bazsalikom – Ocimum basilicum
Története
Bazsalikom az örök hűség jelképe. Az ókori görögök és rómaiak számára az ellenségeskedés és az őrültség jelképe volt.
A mai görögöknél utazáskor egy kevés bazsalikomot visznek magukkal, mert szerencsét hoz.
Más hagyományok a szerelemmel hozták összefüggésbe. Itáliában, ha egy
hölgy cserepes bazsalikomot tett erkélyére, azt jelentette, kész volt
szerelme fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül
bazsalikom-ágacskát ajándékoztak egymásnak. Indiában ma is szent
növényként tisztelik.
Termesztése
A bazsalikom egynyári növény, szép fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel.
A bazsalikom tápanyagban gazdag napos helyet kedveli. A kertben az
egynyáriak közé foltszerűen vagy szegélynek ültethetjük Lakásban
cserépben, balkonládában, kőedényben is nevelhető. Szaporítása
magvetéssel történik.
A magok csírázási aránya általában 80 %-os. A vetés után csírázása 8-14 nap után várható.
Tápanyagban
dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel
hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl.
konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a
meleg időszakban is!
Egy család éves szükségletét 4-6 bazsalikom bokor fedezi. A bazsalikom leveleit közvetlenül a virágzás elött szedik.
A növények júniustól – októberig folyamatosan virágoznak.
Leveleinek erős aromája más növényekkel nem összetéveszthető.Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény a bazsalikom, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A kellemesen erős illatú fűszert sokan kedvelik.
Felhasználása fűszerként
Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős,
jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű
pikáns szósz fő alkotóeleme. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő
leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez
egyaránt.
Leveleit frissen szedve felhasználhatjuk pizzákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekbe.
Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók.
A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe!
Díszítésre is igen alkalmas.
A bazsalikom gyógyhatása
A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított
bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés
csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.
A levelek főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, gyomorrontás és
étvágytalanság esetén is alkalmazzák. Segít a felfúvódás kezelésében, jó
szélhajtó. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit levele
néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.
Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a
sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre
ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény)
együtt használják.
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.
Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.
Hozzávalók:
1 csokor bazsalikom
2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 liter zöldségleves
1 csipet só
1 csipet fehér bors
1 dl tejföl
Az olivaolajon megpároljuk az összevágott vöröshagymát, majd rádobjuk a
kockára vágott krumplit és a bazsalikom leveleket. Átforgatjuk, és
felöntjük 1 liter zöldséglevessel. Puhára főzzük, és összeturmixoljuk.
Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a tejfölt.
összeállította:
Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda
d éves szükségletét 4-6 bazsalikom bokor fedezi. A bazsalikom leveleit közvetlenül a virágzás elött szedik.
A növények júniustól – októberig folyamatosan virágoznak.
Leveleinek erős aromája más növényekkel nem összetéveszthető.Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény a bazsalikom, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A kellemesen erős illatú fűszert sokan kedvelik.
Felhasználása fűszerként
Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős,
jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű
pikáns szósz fő alkotóeleme. Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő
leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez
egyaránt.
Leveleit frissen szedve felhasználhatjuk pizzákhoz, paradicsomos ételekhez, főzelékekbe.
Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók.
A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe!
Díszítésre is igen alkalmas.
A bazsalikom gyógyhatása
A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított
bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés
csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.
A levelek főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.
A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, gyomorrontás és
étvágytalanság esetén is alkalmazzák. Segít a felfúvódás kezelésében, jó
szélhajtó. Összehúzó hatása enyhíti a garatgyulladás tüneteit levele
néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.
Külsőleg alkalmazott alkoholos kivonata a
sebgyógyulást elősegítő kenőcsök egyik alapanyaga; sebekre, sérülésekre
ajánlott; a bazsalikomot gyakran más növényekkel (menta, fűszerkömény)
együtt használják.
Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.
Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.
Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.
Hozzávalók:
1 csokor bazsalikom
2 db burgonya
1 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
1 liter zöldségleves
1 csipet só
1 csipet fehér bors
1 dl tejföl
Az olivaolajon megpároljuk az összevágott vöröshagymát, majd rádobjuk a
kockára vágott krumplit és a bazsalikom leveleket. Átforgatjuk, és
felöntjük 1 liter zöldséglevessel. Puhára főzzük, és összeturmixoljuk.
Sózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a tejfölt.
összeállította:
Szegedi Bori – Szabad Riport Tudósító Iroda
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!