Sopron: Mézeskalács receptje. (kép)

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1417 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1417 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1417 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1417 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Mézeskalács receptje.

Hozzávalók:
45 dkg virágméz,
15 dkg cukor
5O dkg margarin
1 kg liszt (fele sima, fele rétes)
2 csom. sütőpor
3 db tojás
tetszés szerint fűszerek : fahéj ( 1-2 zacskóval, ízlés szerint), szegfűszeg ( 3-5 kiskanállal, ízlés szerint, kakaó ( 2 kiskanál) (de nem feltétlen szükséges), gyömbér (1 kiskanál) ( de nem feltétlen szükséges)
ehetséges fűszerek még ( én nem szoktam, de egyszer majd kipróbálom) : szegfűbors,ánizs, szárított narancshéj, vagy készen kapható mézeskalácsfűszer


Én így csinálom:

Felmelegítem (nem forralom) a margarint, mézet, cukrot, fűszereket, majd kihűtöm (fő az ésszerűség). Ráöntöm a tálban lévő egyebekre és fakanállal összedolgozom.

Lelkesebb mézeskalács készítők ezt a műveletet kézzel végzik. Ilyenkor a tészta reménytelenül a kezükre ragad, szinte levakarhatatlanul. Keserves helyzetükben, tekintetüket az égre emelve Szent Ambrushoz, a mézeskalácsosok védőszentjéhez fohászkodnak.
Sokan hiszik, hogy ez segít, s addig gyúrják, dagasztják a tésztát, amíg az egyszer csak lejön a kezükről.

De mivel én sem Szent Ambrus csodatévő erejében nem hiszek, sem elég erőm és időm nincs ilyen lelkes műveletekre, maradok a fakanálnál. Ugyanis tapasztalatom szerint ugyanazt az eredményt érjük el, kevesebb fáradsággal és rövidebb idő alatt. Szerintem ez a 2OOO-dik évbe lépett, agyonterhelt háziasszonyoknak a karácsonyi készülődések és rohammunkák idején nem elhanyagolható szempont. De ki-ki válassza a neki megfelelőbbet.
Szóval, ha összeállt (így, vagy úgy) a tésztánk, ami a fakanállal kevergetés után még nagyon puha, tegyük hideg helyre egy éjszakát pihenni. Én este szoktam összeállítani, és másnap délután kezdem a sütését, tehát pihenhet kb. 2O órát. Addigra szépen formázható tészta lesz belőle. ( Hála Szent Ambrusnak !?)
Sütés:

Két részre szoktam venni, és jól átgyúrom. Lisztezett deszkán kinyújtom és lehet a formákat készíteni. Nem kell túl vékonyra nyújtani, én kb. fél centisre szoktam.
Gyorsan sül, oda kell rá figyelni. A tepsiből még melegen ki kell venni. Ilyenkor még puha, de ahogy hűl ki, meg fog keményedni.(Nem kell megijedni, meg van a módja, hogy lesz újra puha.) Van aki még forrón, ahogy kiveszi megkeni tojássárgájával, attól fényes lesz. Én nem szoktam.
Díszítés:

Lehet még a nyers tésztába nyomkodni különféle magokat pl. dió, mogyoró, napraforgó, szezámmag, stb.

Cukormázzal szép mintákat írhatunk a kalácsra, egyéni tetszés szerint. A cukormázat úgy készítjük, hogy egy tojás fehérjéjét jól felverünk, és fokozatosan adagolunk hozzá 20 dkg átszitált, nagyon apró porcukrot.

Ha keveset teszünk bele, akkor könnyen és túl gyorsan folyik ki a zacskóból és nagyon nehéz lesz mintákat rajzolni. Ha elég sűrű a masszánk, akkor viszont hamar rászárad a kalácsra, és nem kenődik el. Lehet színezni is, csoda jól mutat.

forrás_Szívvel_Szívesen

Látta 2517 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Sándor-Ferencz Krisztina üzente 10 éve

Nagyon köszönöm a segítséget :)

Válasz

Kleizer Imréné Ili üzente 10 éve

Ezt már nem tudnám megmondani.

Ajánlanák egy hölgyet,ő nagyon szép mézeskalácsokat készít,be kell írni a keresőbe(TraRita sütödéje)neki ,itt több fajta receptje a van a mézesekhez.

Válasz

Sándor-Ferencz Krisztina üzente 10 éve

Szia!

Szeretném kérdezni, hogy a képen szereplő kalácsok e recept szerint készültek, vagy csak illusztráció? Azért kérdezem, mert pontosan ilyen "sötét" kalácsokat szeretnék készíteni, és fontos lenne, hogy valóba ilyen sötét legyen.
Válaszod előre is köszönöm :) Krisztina

Válasz

Kleizer Imréné Ili üzente 11 éve

Mézeskalács receptje.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu