Sopron: Rábaközi perec (kép)

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1416 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1416 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1416 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Sopron Közösségi Oldala

http://sopron.network.hu/ Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1416 fő
  • Képek - 4299 db
  • Videók - 4857 db
  • Blogbejegyzések - 128 db
  • Fórumtémák - 10 db
  • Linkek - 480 db

Üdvözlettel,

Sopron Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek

Rábaközi perec

Egy igazi rábaközi perec két hónapig is eláll, így előre el lehetett készíteni. Nem romlik meg, mivel a tésztát forrásban lévő vízben kell kifőzni, majd pedig 270 fokos kemencében sütik készre.

Hogy honnan való az eredeti recept és miért pont a Rábaközre jellemző, nem lehet tudni. A legenda szerint az Esterházy-uradalomban volt két szakácsnő, akik valahonnan magukkal hozták a különleges tésztájú perec készítésének tudományát.

A rábaközi perec nagyon jó a gyomorbántalmakra, mert savtalanító hatása van - talán emiatt lett népszerű a lakodalmakban is.

Hozzávalók: 10 tojás, 1 kg sima liszt, 60 db édesítő szer, 1 dkg vaníliás cukor, 5 dkg margarin, 6 gramm szalalkáli, 1 késhegynyi hamuzsír (gyógyszertárban kapható kálium-karbonát), 4 cl rum

Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, a liszt kivételével a hozzávalókat belekeverjük. A lisztet addig adagoljuk hozzá, amíg pogácsatészta állagú nem lesz.
Eredetileg baltával verték ki a tésztából a levegőt.
Ma már húsdarálóval simára daráljuk, majd ruhával és nylonfóliával lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. 17-20 dkg-os tésztából formázzuk a pereceket, darabokat vágunk a tésztából, henger alakúra sodorjuk, két végén összeillesztjük, majd három-négy helyen bevagdossuk. Ezután 90 fokos vízben 15-20 percig kifőzzük. Ahogy a vízbe helyezzük a karikákat, egy fakanál nyelével néhányszor megpörgetjük őket, hogy ne ragadjanak le és megtartsák formájukat. Főzés közben egyszer meg is fordítjuk mindet. Hideg vízben megfürdetjük és hagyjuk kihűlni a perectésztát. Ezután 24 órán át vizes ruhával lefedve állni hagyjuk, majd gőzben, 270 Celsius-fokon 25-30 percig sütjük. Az otthoni sütőben soha nem lesz olyan, amilyennek szeretnénk, ezért ha tehetjük, vigyük el kisütni egy pékségbe.

================================================

Látta 1383 ember.

Értékeld!

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Arany Korte üzente 11 éve

Szeretném kérni a segítségüket, hogy Budapestről hogyan tudnék vásárolni néhány "rábaközi perec"-et ? Biztosan sokakat érintene ez a kérdés, hiszen a külföldi vendégek körében is nagyon közkedvelt ínyencség lenne.
Segítségüket előre is köszönöm, üdvözlettel:
Arany Ilona

Válasz

Nagy Anna üzente 13 éve

Koszonom a Rabakozi perec recepjet. Nem is oly konyu melynek kepzeltem.
De azert megprobalom ha nem is sikerul.

Anna (Sydney-bol)

Válasz

Király László üzente 13 éve

Rábaközi perec

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu