Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Egy igazi rábaközi perec két hónapig is eláll, így előre el lehetett készíteni. Nem romlik meg, mivel a tésztát forrásban lévő vízben kell kifőzni, majd pedig 270 fokos kemencében sütik készre.
Hogy honnan való az eredeti recept és miért pont a Rábaközre jellemző, nem lehet tudni. A legenda szerint az Esterházy-uradalomban volt két szakácsnő, akik valahonnan magukkal hozták a különleges tésztájú perec készítésének tudományát.
A rábaközi perec nagyon jó a gyomorbántalmakra, mert savtalanító hatása van - talán emiatt lett népszerű a lakodalmakban is.
Hozzávalók: 10 tojás, 1 kg sima liszt, 60 db édesítő szer, 1 dkg vaníliás cukor, 5 dkg margarin, 6 gramm szalalkáli, 1 késhegynyi hamuzsír (gyógyszertárban kapható kálium-karbonát), 4 cl rum
Elkészítése: A tojásokat habosra verjük, a liszt kivételével a hozzávalókat belekeverjük. A lisztet addig adagoljuk hozzá, amíg pogácsatészta állagú nem lesz.
Eredetileg baltával verték ki a tésztából a levegőt.
Ma már húsdarálóval simára daráljuk, majd ruhával és nylonfóliával lefedve 1/2 órát állni hagyjuk. 17-20 dkg-os tésztából formázzuk a pereceket, darabokat vágunk a tésztából, henger alakúra sodorjuk, két végén összeillesztjük, majd három-négy helyen bevagdossuk. Ezután 90 fokos vízben 15-20 percig kifőzzük. Ahogy a vízbe helyezzük a karikákat, egy fakanál nyelével néhányszor megpörgetjük őket, hogy ne ragadjanak le és megtartsák formájukat. Főzés közben egyszer meg is fordítjuk mindet. Hideg vízben megfürdetjük és hagyjuk kihűlni a perectésztát. Ezután 24 órán át vizes ruhával lefedve állni hagyjuk, majd gőzben, 270 Celsius-fokon 25-30 percig sütjük. Az otthoni sütőben soha nem lesz olyan, amilyennek szeretnénk, ezért ha tehetjük, vigyük el kisütni egy pékségbe.
================================================
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!