Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Sopron Közösségi Oldala
http://sopron.network.hu/
Kedves látogató!
Légy szíves lépj be és támogasd oldalunkat!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Sopron Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Kérjük, add meg, hány másodpercenként változzanak a képek
Sokaknak eszébe sem jut, hogy a gombák is rendelkezhetnek „gyógyító erővel”, pedig elég csak a XX.sz. egyik legnagyobb találmányára a penicillinre gondolni, mely alapvető változást hozott a gyógyászatban. Ezt a gyógyszert a Pennicilinum notatum gombából állította elő Sir Alexander Feming (1881-1955) 1928-ban.
De ez csak a közelmúlt, valójában az emberiség fejlődéstörténetét végigkíséri a gombák használata. Már az őskorban is fogyasztották, mint élelmiszert, és mint hallucinogén hatású szert (pl. a Légyölő galócát az ősmagyar sámánok). A feljegyzések szerint gyógyításra már az ókorban is használtak egyes fajokat. Ebben (és sok minden másban is) élenjártak a távol keleti gyógyítók, orvosok. A kínai orvoslásban (ma már az európaiban is) használták és használják ma is a Shiitake fagombát (Lentinula edodes), mely koleszterinszintet csökkentő, vírus- és rákellenes hatóanyagai miatt keresett gomba. Nem saját fotó.
Kellemes fokhagymaszagú és -ízű, Európában nem őshonos, de sokan termesztik itthon is. Magam is kedvelem és termesztettem is. Elsősorban koleszterinszint csökkentő és rákellenes hatása miatt keresik, de jelentős a vírusellenes és immunstimuláns hatása is mely pl. az AIDS elleni küzdelemben, lehet hasznos. Kutatók megállapították, hogy a rendszeres fogyasztása 20-30%-kal is csökkenti a vér koleszterin szintjét, és jó hatással van a triglicerid és foszfolipid szintre is.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!